Γεώργιος Κομζιάς

Ο Γεώργιος Κομζιάς γεννήθηκε στη Ροδαυγή της Άρτας και συγκεκριμένα στο συνοικισμό Άμμος, τον Ιούνιο του 1959. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Αλεξανδρούπολης και στη συνέχεια εργάστηκε ως δάσκαλος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε διάφορα σχολεία της χώρας μας.
Πέρα από τις επαγγελματικές του δραστηριότητες ασχολήθηκε με τον ελληνικό παραδοσιακό χορό και τη Λαογραφία και για πολλά χρόνια υπήρξε χορευτής στο χορευτικό συγκρότημα του Θεάτρου ‘’Δόρα Στράτου‘’. Έλαβε μέρος ως εισηγητής σε πανελλήνια και παγκόσμια συνέδρια.
Σήμερα ασχολείται με την έρευνα, την καταγραφή και τη διδασκαλία των παραδοσιακών χορών και τη συγγραφή βιβλίων.
Βιβλία που συνέγραψε είναι:
Το πανηγύρι της Αγι’ – Αγάθης, (Αιτωλικό 1999)
Το Καγκελάρι. Χορευτικό δρώμενο από τη Ροδαυγή Άρτας (μονογραφία), (Αθήνα 2003)
Το Καγκελάρι. Χορευτικό δρώμενο από τη Ροδαυγή Άρτας (μονογραφία), (Αθήνα 2009), Β’ Έκδοση (Βελτιωμένη)
‘’Σαν παραμύθια…τα παιχνίδια της αλάνας‘’, Αιτωλικό 2011

Παναγιώτα Π. Λάμπρη

Η Παναγιώτα Π. Λάμπρη γεννήθηκε στη Ροδαυγή Άρτας. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτέλειου  Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υπηρετεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Αρθρογραφεί,  δημοσιεύει βιβλιοπαρουσιάσεις και μελέτες και έχει βραβευτεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Το 2006 εξέδωσε τη λαογραφική μελέτη «Ροδαυγή – Το Ρόδο της Αυγής» (ιδιωτική έκδοση), το 2009 τη συλλογή διηγημάτων «Το χάσικο ψωμί» (εκδ. Μαλλιάρης – Παιδεία), το 2011 τη μελέτη «Κωνσταντίνος Α. Διαμάντης, ο Ιστορητής», το 2014 την ποιητική συλλογή «Ἐν ὀδύναις» (εκδ. Άπειρος χώρα), το 2015 τη μελέτη «Η Μνήμη της Γεύσης – Αρχέγονων Ηπειρωτικών Εδεσμάτων Συναγωγή» (εκδ. iWrite.gr) και το 2016, σε δεύτερη έκδοση,  το βιβλίο της «Ροδαυγή – Το Ρόδο της Αυγής» (εκδ. Π. Κούλης).

Σωτήρης Ζυγούρης

 
Ο Σωτήρης Ζυγούρης γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1954 στη Ροδαυγή Άρτας. Ανήκε σε τετραμελή οικογένεια και μεγάλωσε,
όπως η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων της γενιάς του, κάτω από σκληρές και αντίξοες συνθήκες. Έμαθε τα πρώτα του γράμματα στο χωριό που μεγάλωσε και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο 1ο Γυμνάσιο Αρρένων Άρτας. Σπούδασε πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα με τις σπουδές του, δούλευε ως βιομηχανικός εργάτης σε λατομείο πέτρας.
Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1979 με την ποιητική συλλογή «Κόκκινος κύκλος». Ακολούθησαν στη συνέχεια άλλες εφτά ποιητικές συλλογές. Το 1982 έγινε μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών.
Το 1984 εγκαταστάθηκε στην Άρτα και εργάστηκε αρχικά για δέκα χρόνια ως λογιστής και ύστερα ως εργάτης πέτρας στο λατομείο του Γριμπόβου. Τα εννιά τελευταία χρόνια της ζωής του εργάστηκε στη βιομηχανία ΙΟΝ. Το 1988 παντρεύτηκε τη Φωτεινή Βεντίστα, με την οποία απέκτησαν τον Πασχάλη.
Ο Σωτήρης Ζυγούρης πέθανε αιφνίδια στις 10 Οκτώβρη του 2003, σε ηλικία 49 ετών. Η οικογένειά του επέλεξε να αναπαυθεί στο γενέθλιο τόπο του, στην ιδιαίτερη πατρίδα του Ροδαυγή, την οποία υπεραγαπούσε. Ο πρόωρος θάνατός του διέκοψε το ποιητικό του έργο στην ώριμη πλέον ηλικία του και δεν του επέτρεψε να δει σε έναν τόμο συγκεντρωμένα άπαντα τα ποιήματά του, που τόσο πολύ λαχταρούσε.

Κωνσταντίνος Α. Διαμάντης

Γεννήθηκε 17/20 Αυγούστου 1912 στο Κεντρικό (Νησίστα Παλαιάς Ελλάδος) στο συνοικισμό Πολίτσιανα (Βαθύκαμπος). Οι γονείς του ήταν ο Αθανάσιος και η Βασιλική Διαμάντη.
Το1914 μετοίκησαν στη Νησίστα Ν. Ελλάδος (σήμερα Ροδαυγή) όπου και φοίτησε στο δημοτικό σχολείο. Το 1925-1931 σπούδασε στο τότε 2ο Ελληνικό σχολείο – σχολαρχείο και γυμνάσιο στην Άρτα, την οποία και θεωρούσε «πνευματική μητέρα, τροφό (Alma Mater)», όπως ο ίδιος σημειώνει. Συνέχισε τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Όταν αποφοίτησε, εργάστηκε ως εκπαιδευτικός και κατόπιν διορίστηκε υπάλληλος στο ΙΚΑ.
Στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο, το 1940, τραυματίστηκε σοβαρά σε μάχη στο Τεπελένι και νοσηλεύθηκε περίπου για ένα χρόνο. Το 1941 νυμφεύθηκε την Αικατερίνη Γ. Παπουτσή, αγαπημένη σύντροφο της ζωή του.
Διορίστηκε και ανέλαβε υπηρεσία στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) το 1943 όπου και εργάστηκε για 35 ολόκληρα χρόνια. Ολοκλήρωσε τη σταδιοδρομία του ως Διευθυντής των ΓΑΚ το 1978 οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.
Το 1966 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών.
Το 1974 και για σύντομο χρονικό διάστημα διετέλεσε διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας.
Πέθανε στις 15 Αυγούστου του 2004 στην Αθήνα. Τα οστά του μεταφέρθηκαν αργότερα, κατόπιν επιθυμίας του, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Ροδαυγή.
Σπουδαίο και πολύπλευρο το έργο του. Επιστήμονας, συγγραφέας και ποιητής, ασχολήθηκε με ποικίλα είδη του γραπτού λόγου. Δημοσίευσε σε περιοδικά, εφημερίδες και βιβλία, πλήθος ιστορικών, φιλολογικών μελετών και διατριβών. Έγραψε κριτικές, επιστολές, ημερολόγια. Έκανε μεταφράσεις ξένων συγγραφέων, κυρίως ποιητών. Συνέθεσε ποιήματα.
Ως επιστήμονας, ασχολήθηκε σχολαστικά με την καταγραφή και την έκδοση ιστορικών εγγράφων και αρχείων, συμβάλλοντας σημαντικά στη διαφύλαξη της Εθνικής Κληρονομιάς. Με δική του επιμέλεια έγινε η καταγραφή και η έκδοση από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, ιστορικών εγγράφων και αρχείων της επαναστατικής περιόδου και της μετέπειτα νεότερης ιστορίας της Ελλάδας.
Από το 1972 έως το 1976 εκδόθηκαν επίσης από τα ΓΑΚ τα «Περιεχόμενα των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Εισαγωγαί- Επιμέλεια-Ευρετήρια υπό Κων. Αθ. Διαμάντη)» 12 τόμοι.
Το μεγαλύτερο μέρος του συγγραφικού του έργου έχει εκδόσει ο ίδιος από το 1984 έως το 2000 στη σειρά «Άπαντα» που αποτελείται από 25 τόμους με ποικίλα θέματα: λαογραφικά, γλωσσικά, λογοτεχνικά, ιστορικά, φιλοσοφικά, θρησκευτικά. Στο έργο του είναι εμφανής η αγάπη του για την ιδιαίτερη πατρίδα του τη Ροδαυγή, τα Τζουμέρκα και γενικότερα για την Ήπειρο.
Ο Κ. Αθ. Διαμάντης υπήρξε αναμφισβήτητα μια σημαντική προσωπικότητα, ένας ξεχωριστός άνθρωπος, ένα αληθινό «Διαμάντι».