Καθαρά Δευτέρα 2024
Την Καθαρά Δευτέρα ο Σύλλογός μας συμμετείχε στα Κούλουμα, που διοργάνωσε η Κοινότητα Ροδαυγής σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.
Οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα καλές και πλήθος κόσμου συνέρρευσε στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, για να χαρεί το φυσικό περιβάλλον του χωριού μας και να απολαύσει τα σαρακοστιανά εδέσματα, σύμφωνα με το έθιμο της ημέρας.
Φυσικά, από την όμορφη αυτή εκδήλωση δεν έλειψε η μουσική και ο χορός με μεγάλη συμμετοχή του κόσμου.
Σας ευχαριστούμε θερμά, που επιλέξατε τη Ροδαυγή για να γιορτάσετε την Καθαρά Δευτέρα!

 

 

EΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΖΗΡΟΥ
Την εβδομάδα πριν τις πασχαλινές διακοπές των μαθητών, είχαμε την τιμή και τη χαρά να υποδεχθούμε στη Ροδαυγή τους μικρούς μαθητές της Α’ και Β’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Φιλιππιάδας.
Ο σκοπός της εκδρομής τους ήταν η επίσκεψη στο λαογραφικό μας μουσείο, η γνωριμία με το έθιμό μας για τα τραγούδια του Λαζάρου και ο στολισμός του καλαθιού και φυσικά η παρουσίαση της κατασκευής της μυρωδάτης τηγανίτας Ροδαυγής.
Το ενδιαφέρον των μικρών μαθητών για όλες τις δράσεις ήταν απερίγραπτη εμπειρία για όλους εμάς που συμμετείχαμε και μας υπενθύμισαν για μια ακόμη φορά τι σημαντικό άυλο και υλικό πολιτισμό έχει το χωριό μας και πόσο σημαντικός είναι ο εθελοντισμός και η ανιδιοτελής αγάπη και φιλοξενία!
Παρευρέθηκε και το Δημοτικό σχολείο Ροδαυγής, όπου οι μαθητές βοήθησαν και συνεργάστηκαν με τους συμμαθητές τους από την Φιλιππιάδα.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας εκφράζει τις ευχαριστίες προς τα μέλη μας, την κ. Βαγγελιώ Μάνου για τις πολλές τηγανίτες που έφτιαξε από τα ξημερώματα, την κ. Βαγγελιώ Γεωργογιάννη, επίσης, για τις τηγανίτες που έφτιαξε πρωί πρωί αλλά και για την παρουσίαση με τα υλικά και την εκτέλεση της τηγανίτας, καθώς και την μικρή Ελένη Ζανίκα, η οποία συνεχίζει την παράδοση από την προγιαγιά της Τασία Βαγγέλη και τη γιαγιά της Βαγγελιώ Γεωργογιάννη στην επιδεξιότητα της μοναδικής τηγανίτας Ροδαυγής!
Επίσης, θερμά ευχαριστούμε τη μόνιμη εθελόντρια του χωριού μας, κ. Λεπίδα Βασιλική, Τοπική Σύμβουλος Τ.Κ. Πιστιανών για τη συμμετοχή της! Η ισχύς εν τη ενώσει!!!

Τραγούδια του Λαζάρου Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
Οι αναμνήσεις των μεγαλύτερων και η νοσταλγία των χαρούμενων παιδικών μας χρόνων γίνονται κάλεσμα για συνέχιση της πολιτιστικής μας παράδοσης και ανάδειξη αυτής!
Και φέτος, παραμονή του Λαζάρου, συγκεντρωθήκαμε στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στις 19:30, για να παρουσιάσουμε το έθιμό μας, να τραγουδήσουμε με κατάνυξη μερικά από τα τραγούδια του Λαζάρου, τραγούδια της παράδοσής μας με παράλληλη αναπαράσταση του σαβανωμένου Λαζάρου.
Όμορφα καλάθια στολισμένα με άνθη, σύμβολα αναγέννησης, και αυγά καθώς και περίτεχνες μαγκούρες που κατασκευάζουν κάθε χρόνο με μεράκι οι χωριανοί μας, αλλά και κυπριά που χτυπούν ρυθμικά συνοδεύοντας τα τραγούδια πλαισίωσαν την εκδήλωση μας!
Φυσικά, δεν έλειπαν και τα κεράσματα, όπως πασμάδες, τσουπέλες, καρύδια, λουκουμάκια κ.ά. από τον Σύλλογό μας, από το κατάστημα EL-DI της Δήμητρας Γεωργογιάννη στη Φιλιππιάδα , και από τους χωριανούς μας!
Θερμά ευχαριστούμε όλους όσους παρευρέθηκαν και βοήθησαν στην εκδήλωση!

Τα Πάθη του Χριστού Μεγάλη Παρασκευή 3 Μαΐου 2024
Την Μεγάλη Παρασκευή έχουμε την Κορύφωση του Θείου δράματος, τελείται η «Ακολουθία των Παθών» και βιώνουμε τα Σωτήρια και φρικτά Πάθη του Κυρίου και Θεού μας!
Το απόγευμα της Μ. Παρασκευής, συγκεντρωθήκαμε πάλι στον αύλιο χώρο της Αγίας Παρασκευής, και όλοι μαζί «εν χορώ», τραγουδήσαμε τα Πάθη του Κυρίου. Τώρα κρατάμε καλάθι, το οποίο φέρει μαύρο μαντήλι και κλαδιά δάφνης, σύμβολα πένθους και αναγέννησης.
Αυτή την ιερή ημέρα, είθε η θυσία του Ιησού Χριστού να μας εμπνεύσει να ζούμε με συμπόνια και καλοσύνη προς τους άλλους.
Ευχόμαστε, όπως ο ‘Ήλιος ανατέλλει, φωτίζει και ζωογονεί, έτσι, και η ανάμνηση των Παθών του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού να φωτίζει και να ζωογονεί τις ψυχές όλων μας!
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας
Μαρία Παπαβασιλείου Μαρία Μπίμπα