ΚΑΛΑΝΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Το βράδυ της  παραμονής των  Χριστουγέννων ομάδα 15 ατόμων  αποτελούμενη από τον Πρόεδρο και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου και  με τη συμμετοχή του Προέδρου της Κοινότητας και παιδιών, για 5η συνεχόμενη χρονιά  τραγούδησαν   Χριστουγεννιάτικα κάλαντα σε σπίτια, καταστήματα και σε γειτονιές του χωριού μας.

Οι συμμετέχοντες έφεραν  σκούρο καπέλο, μαύρο παλτό κόκκινο κασκόλ, τρίγωνα, μερικά φαναράκια και φυσαρμόνικα. Οι νοικοκυραίοι στο άκουσμα   των τραγουδιών έβγαιναν στις αυλές  και χαρούμενοι κερνούσαν  γλυκά και ποτά, ενώ μερικοί έδωσαν  από το υστέρημά τους για την οικονομική ενίσχυση του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Το βράδυ της 27ης Δεκεμβρίου τα παιδιά παρακολούθησαν Χριστουγεννιάτικη ταινία στο πνευματικό κέντρο.

Στις 29 Δεκεμβρίου τα παιδιά με τη βοήθεια των μαμάδων και του Συλλόγου Γυναικών παρασκεύασαν διάφορες γιορτινές λιχουδιές και εδέσματα και τα προσέφεραν στα καταστήματα του χωριού για τον κόσμο .

ΠΑΝΤΡΕΜΑ ΦΩΤΙΑΣ – ΔΩΡΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΙ ΒΑΣΙΛΗ

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, παρά το τσουχτερό κρύο, συγκεντρώθηκαν πάνω από 100 άτομα (μικροί, μεγάλοι και επισκέπτες) στην πλατεία για το πάντρεμα της φωτιάς. Η Ζωή Μπαρτζώκα αναφέρθηκε στα έθιμα των ημερών των Χριστουγέννων του χωριού μας, όπως το αμίλητο νερό, στο φόβο των καλικαντζάρων, και στο πάντρεμα της φωτιάς. Τα παιδιά που ήταν συγκεντρωμένα κάνοντας ένα κύκλο γύρω από τη φωτιά, αφού πήραν από ένα κλαδί κέδρου το έβαλαν να καεί βγάζοντας κρότους, λέγοντας την ευχή, αρνιά, κατσίκια, νύφες, γαμπροί… όπως την έλεγαν και παλιότερα στα σπίτια και ο κάθε νοικοκύρης έπαιρνε χαρά όταν άκουγε  αυτές τις ευχές, για να δυναμώσει η οικογένεια και να πάει καλά η ζωική και η φυτική παραγωγή.

Αμέσως μετά τα παιδιά περίμεναν με αγωνία τον ερχομό του Αϊ-Βασίλη ο οποίος κατέφθασε εν μέσω χειροκροτημάτων και τραγουδιών από τα παιδιά, φορτωμένος δώρα. Ο Αϊ Βασίλης αφού πάντρεψε και ο ίδιος τη φωτιά, φωτογραφήθηκε με τα παιδιά μπροστά στη φάτνη και όλοι μαζεύτηκαν εντός του Πνευματικού Κέντρου όπου κεράστηκαν χυμό, ποτό και κουραμπιέ από το Σύλλογο Γυναικών. Ο Αι Βασίλης  εκεί μοίρασε δώρα σε πενήντα παιδιά εν μέσω χαράς και ικανοποίησης.

ΚΟΨΙΜΟ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ

Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς ο Πολιτιστικός Σύλλογος στις 11.00 έκοψε τη Βασιλόπιτα, στην ταβέρνα της πλατείας, σε ευχάριστο κλίμα εν μέσω πολλών ευχών και με τις ευλογίες του παπά-Θανάση. Κομμάτι πίτα έλαβαν όλοι οι Φορείς (Εκκλησία, Κοινότητα, Αδελφότητα, Σύλλογος Γυναικών, Φίλοι του Άμμου καθώς και οι Απόδημοι). Τα φλουριά φέτος ήταν τέσσερα. Το πρώτο έτυχε στη Βασιλεία Παν. Πλαστήρα που αντιστοιχούσε σε ένα θερμαινόμενο διπλό υπόστρωμα, προσφορά του Συλλόγου. Το δεύτερο φλουρί κέρδισε ο Νικόλαος Μάνος που ήταν ένας πίνακας ζωγραφικής, προσφορά της Γωγώς Π. Μπαρτζώκα. Το τρίτο (σπόρος καλαμποκιού) έτυχε στην Όλγα Γ. Λάμπρη που αντιστοιχούσε σε τέσσερα κιλά μέλι, προσφορά των παραγωγών Αθανασίου Τσάμη και Γιάννη Κομζιά. Το τέταρτο που ήταν ένα πουρναρόφυλλο έτυχε στην Ελευθερία Πιτόγλου κόρη της Έλλης  Λέχου, που αντιστοιχούσε σε τρία καρποφόρα δέντρα (κερασιά, ροδιά και λωτό).

Τέλος να σημειωθεί ότι  τις μέρες των Χριστουγέννων το χωριό με την φροντίδα των Φορέων και εθελοντών στολίστηκε με Φάτνη, χριστουγεννιάτικα δέντρα και πολλά φωτάκια.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ