Με απόλυτη επιτυχία και με μεγάλη συμμετοχή από κόσμο κάθε ηλικίας πραγματοποιήθηκαν  και φέτος οι δεκαήμερες εκδηλώσεις του Αυγούστου και υπό το φως της πανσελήνου με την ονομασία «Ροδοφέγγαρο» στη Ροδαυγή Άρτας.

Εκδηλώσεις με  μουσικές βραδιές, διαδραστικά παιχνίδια, εργαστήρια ζωγραφικής, εκθέσεις, προβολή ταινιών και ντοκιμαντέρ, παραμύθια, διαλέξεις, βραβεύσεις, παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, εθελοντική Αιμοδοσία και πολλές αθλητικές δραστηριότητες.

Οι εκδηλώσεις αυτές έγιναν για πέμπτη συνεχή χρονιά, με αποκορύφωμα για φέτος το Σάββατο 5 Αυγούστου, μια βραδιά αφιερωμένη στην παράδοση  και στο πέμπτο φεστιβάλ χορευτικών ομάδων από διάφορες περιοχές της χώρας μας. Η πλατεία τη βραδιά αυτή γέμισε από κόσμο και όσοι παραβρέθηκαν, απόλαυσαν κάτι διαφορετικό σε αυτό το πολιτιστικό και πολιτισμικό αντάμωμα των χορευτικών ομάδων στη Ροδαυγή, όπου τα τελευταία χρόνια ξεχωρίζει για τις ποιοτικές εκδηλώσεις και έχει γίνει αγαπημένος προορισμός πολλών επισκεπτών, τόσο από την Άρτα, όσο και από τις γύρω περιοχές.

Οι χορευτικές ομάδες που έλαβαν μέρος σε αυτό το φεστιβάλ ήταν: το χορευτικό Αθήνας «οι Χοροβάτες», το χορευτικό Δήμου Πρέβεζας, του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Αγίων Αναργύρων Άρτας καθώς και το χορευτικό της Ροδαυγής τα οποία παρουσίασαν χορούς από Μακεδονία, Θράκη, Νησιά Αιγαίου, Ζαγόρι Ιωαννίνων και περιοχή Τζουμέρκων. Όλα τα χορευτικά εντυπωσίασαν με το εξαιρετικό θέαμα και τις παραδοσιακές ενδυμασίες. Τα χορευτικά συνόδεψε η εξαιρετική κομπανία του Ροδαυγιώτη Βασίλη Γεραγόρη και όλοι απόλαυσαν τους μουσικούς ήχους μέχρι τις πρωινές ώρες σε ένα ξέφρενο γλέντι με ελεύθερο χορό.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την 1η και 2 Αυγούστου με εργαστήρια ζωγραφικής,  υπό την επιμέλεια της Γωγώς  Μπαρτζώκα στα οποία συμμετείχαν πάνω από 50 παιδιά. Τα παιδιά ζωγράφισαν πάνω σε μπλουζάκια  τα οποία έγραφαν τη λέξη  «Ροδοφέγγαρο» και στο τέλος τα παιδιά φόρεσαν τα μπλουζάκια και φωτογραφήθηκαν καταευχαριστημένα.

 

Στις 4 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν αθλητικά παιδικά παιχνίδια στην πλατεία  από τον καθηγητή φυσικής αγωγής και πανελληνιονίκη μεγάλων αποστάσεων  Χρήστο Ζαρκάδα.

 

Το απόγευμα της 6ης  Αυγούστου  ο Πολιτιστικός Σύλλογος  Ροδαυγής σε συνεργασία  με τον Ποδηλατικό Όμιλο  Άρτας  διοργάνωσε τον 4ο ποδηλατικό αγώνα  ανώμαλου εδάφους   με μεγάλη συμμετοχή, στο δάσος της Μπιστούρας, με τρεις ηλικιακές κατηγορίες παιδιών (8 έως 12 ετών, 12  έως 16 ετών,  και  από 16 και άνω).. Στους πρώτους  έγινε απονομή κυπέλλου, ενώ μετάλλιο συμμετοχής πήραν όλοι οι συμμετέχοντες  Νικητές: ο Δοσούλας Βασίλειος στους άνδρες  και η Ιωάννα Σταυραντώνη  στις γυναίκες  στην κατηγορία 8-12 ετών. Ο Ευαγγέλου Δημήτριος  και η Μπαρτζώκα Μαρίνα  στην κατηγορία  12-16 ετών  και ο Μπούκας  Κωνσταντίνος  στην μεγάλη κατηγορία.

Η ευθύνη της διοργάνωσης  ανατέθηκε στον Ροδαυγιώτη μας (καθηγητή Φυσικής  Αγωγής) Χρήστο Στέφ. Ζαρκάδα  ο οποίος για μια ακόμη χρονιά  έφερε σε πέρας την αποστολή του με ιδιαίτερη επιτυχία.

 

Την Τετάρτη 9 Αυγούστου προβλήθηκε  ντοκιμαντέρ για την παραδοσιακή μουσική από τον φωτογράφο – κινηματογραφιστή Βασίλη Γκανιάτσα. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν ικανοποιητική και όσοι παραβρέθηκαν  απόλαυσαν  εικόνες από τα παλιά , αφηγήσεις  παλιών μουσικών, μουσικά ακούσματα  και σπάνια ντοκουμέντα για την παραδοσιακή μουσική.  Τον δημιουργό και το  σπουδαίο έργο  του Βασίλη Γκανιάτσα προλόγισε η φιλόλογος Κατερίνα Σχισμένου η οποία αναφέρθηκε  κατά πρώτον στις σημαντικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Πολιτιστικού Συλλόγου και παράλληλα αναφέρθηκε  και στους πολλούς  παραδοσιακούς μουσικούς της Ροδαυγής (παλιούς και νέους). Στην εκδήλωση παραβρέθηκε  ο Πρόεδρος Ομοσπονδίας Τζουμερκιωτών  Χρήστος Λαναράς και το ζεύγος Μπαλτζαρίνι.

Την Πέμπτη 10 Αυγούστου – με πρωτοβουλία της Αδελφότητας -έγιναν τα εγκαίνια έκθεσης βιβλίου η οποία διήρκησε μέχρι 15 Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων  έγινε  ομιλία με θέμα: «το πολλαπλό κέρδος των παιδιών από τη σχέση τους με το λογοτεχνικό βιβλίο» από τη Βασιλική Παρρά, διδάκτορα του παιδαγωγικού τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η  Παρασκευή 11 Αυγούστου ήταν βραδιά παραμυθιού, κατά την οποία προβλήθηκε  το ντοκιμαντέρ του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ «Πέρασα και γω από κει και είχα παπούτσια από χαρτί». Ένα ταξίδι στον κόσμο των παραμυθιών με αφηγητές λαϊκούς παραμυθάδες από τα χωριά των Τρικάλων. Στην αρχή της  εκδήλωσης  προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους  ΄΄On.Off΄΄  «πυγολαμπίδες» που δημιουργήθηκε στο Mονοδέντρι Ιωαννίνων. Την επιμέλεια της  εκδήλωσης είχε η Ζαχαρένια Σταύρου η οποία αναφέρθηκε  στο έργο του σκηνοθέτη Βασίλη Λουλέ.  Κατά την διάρκεια της προβολής  έγινε διακοπή ρεύματος  και  αυτή ολοκληρώθηκε την επόμενη μέρα.

Το Σάββατο 12 Αυγούστου οι Πρόσκοποι Άρτας απασχόλησαν με δημιουργικά και ψυχαγωγικά  παιχνίδια  τους μικρούς μας φίλους  στην πλατεία με μεγάλη συμμετοχή.

            Την Κυριακή 13 Αυγούστου , με πρωτοβουλία της Αδελφότητας, έγινε  λαϊκή μουσική Συναυλία στην πλατεία, αφιέρωμα στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Βασίλη Τσιτσάνη από το συγκρότημα «Ταμάμ».. Τα κείμενα και η επιμέλεια ήταν του Παναγιώτη  Ν. Πλαστήρα, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη, με παράλληλη προβολή εικόνων και φωτογραφιών.

Το πρωί της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε εθελοντική Αιμοδοσία  με σχετικά καλή συμμετοχή, στο Ιατρείο της Κοινότητας, και στις 11:00 έγινε  η απονομή του βραβείου  «Τηλέμαχου κ΄ Μίνας Δασκαλάκη» στον πρώτο επιτυχόντα σε Πανεπιστήμιο στον ξενώνα NISISTA.  Το βραβείο φέτος έλαβε η Κατερίνα Παν. Πλαστήρα, επιτυχούσα στο τμήμα Κλασικής Φιλολογίας του  Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου  Θεσσαλονίκης, από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Χρήστο Σταύρο και το ποσό των 500 Ευρώ από την Αλεξάνδρα Δασκαλάκη –  Μουργελά.

Την Τετάρτη 16 Αυγούστου με υπεύθυνο τον Χρήστο Ζαρκάδα, έγινε το παιχνίδι  του κρυμμένου θησαυρού για μικρούς κ΄μεγάλους και με μεγάλη συμμετοχή στο κέντρο του χωριού.

«Στόχος και φιλοδοξία του Πολιτιστικού Συλλόγου με τις εκδηλώσεις αυτές που έγιναν για 5η συνεχόμενη χρονιά και σημείωσαν μεγάλη επιτυχία, ήταν να δώσει μια ανάσα πολιτισμού στους ντόπιους και ιδιαίτερα στους νέους που τις προσμένουν και τις καρτερούν, αλλά και στους πολλούς απόδημους και στο πλήθος των επισκεπτών που κατακλύζουν τη  Ροδαυγή τον Αύγουστο, με γνώμονα την ουσιαστική ψυχαγωγία και διασκέδαση.

Αυτές τις πολιτιστικές εκδηλώσεις  ο Σύλλογος τις προσέφερε ελεύθερες εισιτηρίου, σε κάθε οικογένεια, σε  κάθε  νεανική παρέα,  σε κάθε ηλικιωμένο, στον καθένα, που βρέθηκε   στη Ροδαυγή τον Αύγουστο, με στόχο να ξεδιψάσει την ψυχή και να χορτάσει το βλέμμα».

Το Δ.Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου ευχαριστεί  θερμά όλους όσους βοήθησαν  για την επιτυχή έκβαση των εκδηλώσεων αυτών, τον Δήμο Αρταίων για την οικονομική συμμετοχή, τους χορηγούς, τους Φορείς της Ροδαυγής,  και τους

εθελοντές που  για μια ακόμη φορά έδωσαν τον εαυτό τους για μια ακόμη επιτυχία.

 

Αντάμωμα Χορευτικών  Ομάδων

Ένα ακόμη αντάμωμα χορευτικών ομάδων έγινε το βράδυ της Κυριακής, 20 Αυγούστου στην πλατεία της Ροδαυγής.

Ο Μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Σκουφάς, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ροδαυγής, διοργάνωσαν πολιτιστικό αντάμωμα χορευτικών συγκροτημάτων με σκοπό την γνωριμία, την επικοινωνία και την διασκέδαση.

Σε αυτή τη συνάντηση πήραν μέρος το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου Ελαιοχωρίων Χαλκιδικής για τον Πολιτισμό και την Υγεία με χοροδιδάσκαλο τον  Ανδρέα Λέλεκα, ο Μουσικοχορευτικός – Λαογραφικός Όμιλος Λευκωσίας Κύπρου «Η ΒΟΥΡΚΑ», με χοροδιδάσκαλο τον Λούη Παναγιώτου και ο Μ/Φ Σύλλογος «ΣΚΟΥΦΑΣ»  Άρτας με χοροδιδάσκαλο τον Νίκο Λιόντο.

Τα χορευτικά συνόδευσε η παραδοσιακή ορχήστρα του νεαρού Κων/νου Ν. Λιόντου και του Κων/νου  Κωσταγιώργου, με τραγούδι τον Στέφανο Μαργώνη. Ήταν μια βραδιά ευχάριστη και όσοι παραβρέθηκαν απόλαυσαν και τα χορευτικά σχήματα και τους ήχους της παραδοσιακής κομπανίας.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν οι επικεφαλείς των χορευτικών ομάδων, ενώ ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδαυγής Χρήστος Σταύρος (ως οικοδεσπότης), καλωσόρισε τους φιλοξενούμενους, αναφερόμενος παράλληλα στην ιστορία του χωριού, στα αξιοθέατα και στα δρώμενα του Συλλόγου.

Στο τέλος έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, με την υπόσχεση για επόμενη συνάντηση και με περισσότερα χορευτικά.