Λαϊκό προσκύνημα σημειώθηκε την Κυριακή 15 Οκτωβρίου στην πλατεία της Ροδαυγής, στην 9η Γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου, αφού παρευρέθηκαν πάνω από 3.000 άτομα Ροδαυγιώτες, αλλά κυρίως επισκέπτες και φίλοι της Ροδαυγής από διάφορες περιοχές της χώρας, που σ αυτό βοήθησε και ο πολύ καλός καιρός, απολαμβάνοντας τα τοπικά προϊόντα, τις φυσικές ομορφιές και κυρίως την παράδοση όπως αυτή παρέχεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και τους πολλούς εθελοντές υποστηρικτές της διοργάνωσης ,που κυριολεκτικά «σήκωσαν πλάτη» για τη γιορτή, σ΄ένα μεγάλο πολιτιστικό αντάμωμα στην καρδιά του φθινοπώρου, με χρώματα, αρώματα και χορταστική πανδαισία. Τα προϊόντα που προσφέρονταν ήταν ψητά και βραστά κάστανα, το τσίπουρο που έρρεε άφθονο από το καζάνι, οι τηγανίτες που παρασκευάζονταν επί τόπου από τις γυναίκες και για πρώτη φορά καστανόσουπα για την οποία χρειάστηκαν 200 κιλά κάστανα και άλλα προϊόντα όπως πατάτες κρεμμύδια, καρότα και άλλα, για την παρασκευή της.
Όλοι μιλούν για την μεγάλη συμμετοχή και για επισκέπτες από πολύ μακριά, από νησιά, Αθήνα , Θεσσαλία, Μακεδονία, Πελοπόννησο, αλλά και πολλούς από πιο κοντινές περιοχές όπως Αιτωλοακαρνανία, Λευκάδα, Πρέβεζα, Ιωάννινα και φυσικά από Άρτα Φιλιππιάδα και τα γύρω χωριά. Και όλα αυτά γιατί πολλοί άκουσαν, και διάβασαν για τη γιορτή αυτή.
Συνδιοργανωτές για φέτος, ο Δήμος Αρταίων, η Αντιπεριφέρεια Ηπείρου, και με ενεργό συμμετοχή τους Φορείς της Ροδαυγής την Κοινότητα, το Σύλλογο Γυναικών και τους Φίλους του Άμμου.
Φέτος η οργάνωση ήταν καλύτερη από κάθε άλλη χρονιά, παρ΄όλα αυτά όμως με τόσο κόσμο ήταν φυσικό και επόμενο να δημιουργηθούν κάποιες δυσκολίες και ουρές αφού κατέφθασαν 12 λεωφορεία και ο χώρος της πλατείας ήταν ασφυκτικά γεμάτος από καθιστούς και όρθιους, ενώ πολλοί ανέβηκαν στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας γεμίζοντας τα πεζούλια καθιστοί απολαμβάνοντας από ψηλά την γιορτή, ενώ άλλοι κατευθύνθηκαν σε άλλους ορεινούς προορισμούς και ταβέρνες της περιοχής.
Η εμφάνιση του χορευτικού από το Συρράκο Ιωαννίνων ήταν εντυπωσιακή, παρουσιάζοντας χορούς από την Ήπειρο και την περιοχή του Συρράκου, δίνοντας παράλληλα πολιτιστικό χρώμα και ομορφαίνοντας τη γιορτή.
Τα μουσικά ακούσματα από τη ζυγιά του Ροδαυγιώτη Ηλία Πλαστήρα ήταν πάρα πολύ καλά, όπου ο κόσμος χόρεψε διπλό και τριπλό χορό και διασκέδασε με την ψυχή του, αφήνοντας για λίγο την καθημερινότητα πίσω του και ξεχνώντας για λίγο την κρίση των χαλεπών καιρών.
Εντύπωση προκάλεσε η μεγάλη προσέλευση των νέων, καθώς και η συμμετοχή τους στο χορό σε ένα μεγάλο ξεφάντωμα.
Γύρω στα 500 κιλά ψημένα κάστανα και 130 κιλά τσίπουρο προσφέρθηκαν, ενώ οι τηγανίτες που παρασκευάζονταν επί τόπου από τις γυναίκες, μοσχοβολούσαν, περιμένοντας στην ουρά οι επισκέπτες για να τις απολαύσουν ζεστές. Μεγάλη επίσης ήταν η κατανάλωση στα νόστιμα σουβλάκια, στο κοντοσούβλι και στα ψητά κοτόπουλα.
Για την εξυπηρέτηση του κόσμου οι διοργανωτές φρόντισαν να μισθώσουν λεωφορείο υπεραστικού ΚΤΕΛ Άρτας το οποίο και φέτος μετέφερε τον κόσμο με μικρό πουλμανάκι από την θέση «Χαλιάς του Νίκα», μέχρι το κέντρο του χωριού και αντιστρόφως.
Οι μικροί παραγωγοί που έστησαν το τοπικό παζάρι σε διαμορφωμένο χώρο, στόλιζαν με τα προϊόντα τους την πλατεία χωρίς να είναι επαρκή τα κάστανα για τον κόσμο που ήθελαν να προμηθευτούν από τους καστανοπαραγωγούς της περιοχής. Μέλι, κάστανα, γλυκά από κάστανα, ρόδια, πασμάδες, ρίγανη και τσάϊ, ποτά διάφορα και άλλα ήταν παρατεταγμένα στους πάγκους.
Οι διοργανωτές φρόντισαν να σκεπάσουν με μεγάλα σκέπαστρα ένα μέρος της πλατείας για την προστασία από τον ήλιο. Φέτος σκεπάστηκε και χώρος στο πίσω μέρος της πλατείας που παρκάρουν τα αυτοκίνητα ο οποίος γέμισε από κόσμο, ενώ και τα καταστήματα του χωριού γέμισαν ασφυκτικά.
Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος δώρισε ένα γυάλινο ποτηράκι για τσίπουρο με την ετικέτα πάνω «γιορτή κάστανου και τσίπουρου Ροδαυγή» ως «σουβενίρ» το οποίο άρεσε πάρα πολύ στους επισκέπτες και το οποίο έπαιρναν στην είσοδο.
Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδαυγής Χρήστος Σταύρος στο σύντομο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους στην 9η γιορτή, μια γιορτή, που όπως ανέφερε, έχει γίνει πλέον θεσμός και κάθε χρόνο συγκεντρώνει όλο και περισσότερο κόσμο. Ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές για την οικονομική υποστήριξη, τους φορείς του χωριού για τη συμμετοχή τους, τους χορηγούς για την οικονομική βοήθεια, τους καστανοπαραγωγούς για τα κάστανα που προσέφεραν στη γιορτή, τους εθελοντές που εργάστηκαν με αυτοθυσία για να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η γιορτή και να εξυπηρετηθεί όλος αυτός ο κόσμος. Φέτος, είπε, ήταν μια δύσκολη χρονιά για τα κάστανα, λόγω της μικρής ποσότητας από την παρατεταμένη ανομβρία και λόγω της μεγάλης ζημιάς που προκάλεσαν τα αγριογούρουνα.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Τσιρογιάννης Χρήστος συγχαίροντας τους διοργανωτές και τους εθελοντές για την επιτυχία αυτής της γιορτής και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων που τιμάει παράλληλα όπως είπε και τον Δήμο, ο οποίος στηρίζει με κάθε τρόπο τέτοιες σημαντικές και ποιοτικές εκδηλώσεις
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: Ο βουλευτής Άρτας κ Στύλιος Γεώργιος, ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Τσιρογιάννης Χρήστος, ο Δ/ντής Πυροσβεστικής υπηρεσίας Άρτας, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και εκπρόσωποι πολλών Φορέων και Οργανισμών.
Ευμενή σχόλια έγραψε ο τοπικός τύπος και περιοδικά ενώ ο Πρόεδρος του χορευτικού του Συρράκου Ηλίας Γκαρτζονίκας έπλεξε το εγκώμιο της Ροδαυγής και της γιορτής για την άρτια οργάνωση, όπως ο ίδιος την έζησε και την απόλαυσε από κοντά.
Την γιορτή κάλυψε με ρεπορτάζ το τηλεοπτικό κανάλι ΑRT TV, και ο Μαϊστρος Αμφιλοχίας.
Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδαυγής