Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν και  φέτος  οι πολιτιστικές εκδηλώσεις με την επωνυμία «ΤΟ ΡΟΔΟΦΕΓΓΑΡΟ» (με αφορμή την  πανσέληνο)  τον Αύγουστο  για δεύτερη συνεχή χρονιά και όσοι παραβρέθηκαν απόλαυσαν πραγματικά κάτι διαφορετικό  και πολιτισμικό στη Ροδαυγή  όπου τα τελευταία χρόνια ξεχωρίζει για την ποιότητα των εκδηλώσεων και έχει γίνει αγαπημένος προορισμός,  πολλών επισκεπτών τόσο από την Άρτα, όσο και από τις γύρω περιοχές.

Ο  Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδαυγής κατάφερε  θέτοντας  στο κέντρο  του ενδιαφέροντος την ψυχαγωγία  και την προσφορά ποιοτικού χρόνου, να δώσει  μια ανάσα  πολιτισμού τόσο στους ντόπιους,  όσο  και στους επισκέπτες  και στους απόδημους και κυρίως στους νέους,  στα πλαίσια των εκδηλώσεων, με  παιδικές θεατρικές  παραστάσεις, νεανικές βραδιές, φεστιβάλ χορευτικών  ομάδων, μουσική συναυλία, αθλητικές δραστηριότητες, εργαστήρι ζωγραφικής  προβολές ταινιών και παραμύθια.

Aφετηρία  με το Γεφύρι της Άρτας
Η χρονική αφετηρία των πολιτιστικών δραστηριοτήτων σημειώθηκε την 1η Αυγούστου στην πλατεία του χωριού  με την προβολή του ντοκιμαντέρ «της Άρτας το Γεφύρι».   Πρόκειται για  ένα κινηματογραφικό προϊόν  που ανήκει στον  φωτογραφιστή και  κινηματογραφιστή  Βασίλη  Γκανιάτσα και αναφέρεται  στο θρύλο του γεφυριού, αλλά και σε ιστορικά γεγονότα  και στοιχεία  άγνωστα  μέχρι σήμερα  για το γεφύρι μας, το οποίο αποτελεί  όχι μόνο σημείο αναφοράς  της πόλης της Άρτας, (αφού η ιστορία του γεφυριού είναι  άρρηκτα συνδεδεμένη  με εκείνη της πόλης),  αλλά και σύμβολο θυσίας με την γυναίκα του πρωτομάστορα.
Ο  Πρόεδρος  του Πολιτιστικού Συλλόγου   στο  σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε    στην  εκπληκτική και σπουδαία δουλειά που έχει κάνει ο κινηματογραφιστής Βασίλης  Γκανιάτσας  σε ένα έργο που μορφώνει, ενημερώνει και συγκινεί τον κάθε άνθρωπο Για το χωριό μας ο Β. Γκανιάτσας  έχει κάνει προσπάθεια ανάδειξης  του αρχαίου τείχους  στο Κακολάγκαδο  όπου εκεί  κατά τους ιστορικούς βρίσκονταν το Αρχαίο Αθήναιον.

Για το Γεφύρι της Άρτας, τον δημιουργό, το πείσμα  του Βασίλη Γκανιάτσα την δύναμη της τέχνης  και την ταινία,  προλόγισε   ο συγγραφέας και κριτικός βιβλίων Κώστας Τραχανάς.

Νεανική βραδιά με ελληνική και ξένη ροκ μουσική

Η δεύτερη βραδιά του Ροδοφέγγαρου  ήταν αφιερωμένη στη νεολαία. Πολλοί νέοι  διασκέδασαν με το εκπληκτικό συγκρότημα « H.Angry Birds » από την Αθήνα. Οι καλλιτέχνες  παρουσίασαν εναλλακτική  ελληνική και ξένη ροκ μουσική  με πολύ κέφι   Το μουσικό συγκρότημα του Αποστόλη Ψυχράμη είχε άμεση επαφή με τους νέους και ξεχωριστό χιούμορ, περνώντας χρήσιμα μηνύματα  στη νεολαία που διψάει για καλύτερες μέρες.

Παιδική θεατρική παράσταση                     

Η 3η Αυγ ήταν αφιερωμένη τους  λιλιπούτειους φίλους.   Περισσότερα από 60  παιδιά  συμμετείχαν στις δραστηριότητες  ενασχόλησης και στα παιδικά θεατρικά  παιχνίδια στο χώρο της πλατείας με την θεατρική ομάδα Ιωαννίνων «φτου και βγαίνω» στην παράσταση  με τίτλο « Η Πριγκίπισσα  Ροδοφέγγαρη  και τα κλεμμένα χαμόγελα». Η  μουσική, η κίνηση και τα έντονα χρώματα δημιούργησαν μια ευχάριστη  και ζωηρή ατμόσφαιρα  με στόχο  την ψυχαγωγία  και την πνευματική καλλιέργεια. Οι ηθοποιοί  Φώτου Αικατερίνη, Κατσαρού Στέλλα  και Μιχαλοπούλου Αγγελική  άνοιξαν τις θεατρικές βαλίτσες, χρησιμοποιώντας τη φαντασία , το μεράκι, το χιούμορ και την μαγική δύναμη του παραμυθιού.

Παρουσίαση  του έργου του μεγάλου  έλληνα ζωγράφου  ELGRECO

Στις 4 Αυγ έγινε αφιέρωμα στο έργο του  μεγάλου Έλληνα ζωγράφου, γλύπτη και αρχιτέκτονα της Ισπανικής Αναγέννησης  Δομίνικου  Θεοτοκόπουλου και με το Ισπανικό προσωνύμιο ELGRECO.   Η Ροδαυγή  μαζί με τους Ευρωπαίους  τίμησε φέτος  τον  μεγάλο Έλληνα ζωγράφο  για τα 400 χρόνια από τον θάνατό του.  Ο EL- GRECO εκπαιδεύτηκε  στην αρχή ως αγιογράφος και αργότερα ως γλύπτης και  αρχιτέκτονας  και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών. Την παρουσίαση και την προβολή  του έργου επιμελήθηκε ο ζωγράφος  και  πρόσφατα ιδρυτής του Αθαμανικού κέντρου εικαστικής τέχνης, Βασίλης Σταύρου.

Στο τέλος  της βραδιάς προβλήθηκε η μικρού μήκους  βραβευμένη ταινία  του ΄Αγγελου Πανάγου «το βλέμμα του ζώου» που αναδείκνυε την καλλιτεχνική  δράση του εικαστικού Βασίλη Σταύρου  με μια ιδιαίτερη  δόση ζωγραφικής  και γλωσσικής ποίησης.

Εργαστήρι ζωγραφικής

Στις 5, 6, και 7 Αυγούστου  λειτούργησε εργαστήρι ζωγραφικής  για 40  παιδιά στο χώρο της πλατείας με έκθεση των έργων. Πολλά από τα έργα  αυτά εντυπωσίασαν το κοινό. Στο εργαστήρι  ζωγραφικής  συμμετείχε η ζωγράφος Ελένη Γεωργάνου και βοήθησαν η Γωγώ Μπαρτζώκα  και  η Ζαχαρένια Σταύρου.

Αθλητικά παιχνίδια και αγώνες

Στις  7 και 8 Αυγ πραγματοποιήθηκαν αθλητικές δραστηριότητες με παιδικά αθλητικά παιχνίδια και αθλητικούς αγώνες (δρόμου και ποδηλάτου). Μετά  την ολοκλήρωση των  δραστηριοτήτων  έγινε απονομή  αναμνηστικών μεταλλίων στον εσωτερικό χώρο του ξενώνα Νisista. σε όλους τους συμμετέχοντες και  κύπελλα στους νικητές  Στον ποδηλατικό αγώνα ανδρών  τερμάτισε πρώτος  ο Μπούκας  Κων/νος  και στον ποδηλατικό αγώνα των παιδιών  ο Χάρης Ευαγγέλου. Στα κορίτσια  πρώτη τερμάτισε η Μαρίνα Μπαρτζώκα. Σημαντική ήταν η συμμετοχή του Π.Ο.Α. (ποδηλατικού Ομίλου Άρτας) στον αγώνα ποδηλάτου  που πραγματοποιήθηκε  στο δάσος της Μπιστούρας και σε υψόμετρο 900 μέτρων.

Την όλη  οργάνωση ανέλαβε  ο πανελληνιονίκης αθλητής  μεγάλων αποστάσεων  Χρήστος Ζαρκάδας.

Φεστιβάλ χορευτικών

Η 9η Αυγ ήταν αφιερωμένη στην παράδοση με φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής και χορευτικών ομάδων. Εντύπωση  προκάλεσαν  με το εξαιρετικό θέαμα οι εμφανίσεις  των χορευτικών ομάδων και ιδιαίτερα αυτή των γυναικών των Μεγάρων.

Το χορευτικό του Λαογραφικού  Ομίλου Μεγάρων Αττικής παρουσίασε χορούς της περιοχής των Μεγάρων, το χορευτικό του  Πολιτιστικού και Μορφωτικού  Συλλόγου Αιτωλικού Μεσολογγίου χορούς από τα νησιά του Αιγαίου, το χορευτικό του  Λαογραφικού Ομίλου «Εργαστήρι της Άρτας» παρουσίασε χορούς από την Μακεδονία και το χορευτικό της Ροδαυγής  χορούς από την περιοχή των Τζουμέρκων.  Τα χορευτικά τμήματα χόρεψαν συνοδεία της εξαίρετης    κομπανίας του Ηλία Πλαστήρα και όλοι απόλαυσαν  τους μουσικούς ήχους  και τα τραγούδια  μέχρι τις πρωϊνές ώρες  κάτω από την πανσέληνο, σε ένα  ξέφρενο γλέντι με ελεύθερο χορό.

Δραστηριότητες με τους Προσκόπους

Στις  10 Αυγούστου οι Πρόσκοποι Άρτας πραγματοποίησαν στην πλατεία  παιχνίδια  και δραστηριότητες εθελοντισμού  με έμφαση  στην διαπαιδαγώγηση  μέσα από την κίνηση  και το τραγούδι δίνοντας ιδιαίτερη  βαρύτητα  στην υπαίθρια ζωή .Στις δραστηριότητες   συμμετείχαν περισσότερα από 50 παιδιά

Ταυτόχρονα την ίδια  ημέρα  έγινε η  αιμοδοσία   και δόθηκε το «βραβείο  Δασκαλάκη» στον πρώτο επιτυχόντα  σχολής,  δημότη Ροδαυγής.

Συναυλία με Νεανική Χορωδία και μουσική από Τ. Ε .Ι Άρτας

Στις 18 Αυγ  το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει  την νεανική χορωδία  της ενορίας Αγ. Βησσαρίωνα  Φιλιππιάδας με την συνοδεία  ζωντανής μουσικής από το τμήμα Λαϊκής  και Παραδοσιακής Μουσικής Τ.Ε.Ι Άρτας. Τα έντεχνα  και βυζαντινής φύσεως  ακούσματα  που αποδόθηκαν με τον καλύτερο τρόπο μετέφεραν στο κοινό  ηχοτοπία  και άλλες εικόνες  και νοερά ταξίδια. Η απελευθέρωση των χεριών  των παιδιών  από τα σταθερά αμήχανα τετράδια  επιβεβαίωσε την εξαιρετική δουλειά  που κάνουν  συνδυαστικά  και συνεργατικά  μαέστρος  και παιδιά – χορωδία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση έλαβε χώρα  υπό την  καθοδήγηση  του τωρινού και εξαίρετου   μαέστρου  και δάσκαλου  Βυζαντινής  και παραδοσιακής  μουσικής Νεκτάριου Θάνου και την παρουσία  του ιδρυτή  π. Ελευθέριου  Χαραλαμπίδη  που είναι και η ψυχή της χορωδίας.

Αφήγηση Παραμυθιών

Το διήμερο 21 και 22 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε  στην πλατεία  αφήγηση παραμυθιών υπό την επιμέλεια  της Αγγελικής Θεοδώρου  με συμμετοχή παιδιών αλλά και μεγάλων. Στην αφήγηση έλαβαν μέρος και τα ίδια τα παιδιά.

 

Οι παραπάνω εκδηλώσεις  υποστηρίχτηκαν από  τον Δήμο Αρταίων, τους υπόλοιπους φορείς, καθώς  και από χορηγούς της περιοχής μας.  Απευθύνονταν σε όλες τις ηλικίες και κυρίως στους νέους που η συμμετοχή τους  ήταν  πολύ μεγάλη.  Όλες  οι εκδηλώσεις  ήταν χωρίς εισιτήριο και είχαν ως   μοναδικό γνώμονα  την ουσιαστική ψυχαγωγία και διασκέδαση χωρίς ακρότητες  και με αναζήτηση  του διαφορετικού  και του ποιοτικού.

Τέλος θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι παραπάνω εκδηλώσεις   διαφοροποιούνται σημαντικά από τα πανηγύρια ρουτίνας, στα οποία παρουσιάζονται  δυνατά ονόματα, προκαλώντας εκτός από  πλούσια  αφισορρύπανση, το σύνδρομο της εκκωφαντικής μουσικής   αλλοιώνοντας την πλούσια  πολιτιστική  μας  κληρονομιά  και παράδοση.