Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδαυγής Άρτας «Η Αγία Παρασκευή» πραγματοποίησε στο χωριό της Ροδαυγής στις 8, 9 και 10 Οκτωβρίου 2021 τριήμερες εκδηλώσεις με τίτλο «Ο Δρόμος του Κάστανου». Οι εκδηλώσεις υλοποιήθηκαν σε συνεργασία με την Κοινότητα Ροδαυγής, τον Σύλλογο Γυναικών Ροδαυγής και τους Φίλους του Άμμου, καθώς και σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και την υποστήριξη του Δήμου Αρταίων.

Την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε ημερίδα με τίτλο «ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑ», στην οποία συμμετείχαν εξαιρετικοί ομιλητές: Ο Δρ. Γεώργιος Μάνος, πρώην Πρόεδρος Τ.Ε.Ι. Ηπείρου & Ιονίων Νήσων, ο οποίος αναφέρθηκε στις εναλλακτικές καλλιέργειες στην ορεινή Άρτα. Ο Δρ. Δημήτριος Παπαχρήστος, Ερευνητής Α΄ στο Εργαστήριο Γεωργικής Εντομολογίας, όπου έχει την Επιστημονική Διεύθυνση Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα της βιολογικής  καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς στην Ήπειρο. Η Δρ. Καλλιόπη Στάρα, εξωτερική συνεργάτιδα και διδάσκουσα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών (ΒΕΤ), Εργαστήριο Οικολογίας, η οποία μίλησε για τη σημασία των αιωνόβιων δέντρων για τη Φύση και τον Πολιτισμό. Ο Χρήστος Μέγας, Δημοσιογράφος με εξειδίκευση στα Εργασιακά, Ασφαλιστικά, Οικονομικά και Περιφερειακά ζητήματα, που παρουσίασε τις Προϋποθέσεις για ένα Ολιστικό Αναπτυξιακό Σχέδιο για τα Τζουμέρκα και το Ταμείο Ανάκαμψης. Τέλος, η Ελένη Αλεξίου, Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αιγαίου (Τμημα Περιβάλλοντος)/Ιδρύτρια Wellnesstales (Lost in Nature), που παρουσίασε θέμα σχετικό με τη φύση, τον τουρισμό και την ευεξία (λόγω αδυναμίας της ομιλήτριας για παρουσία στην ημερίδα, το θέμα της παρουσίασε η Γ. Γραμματέας του Συλλόγου, Μαρία Μπίμπα. Τον συντονισμό της ημερίδας είχε η Mαρία Μπίμπα, Γ. Γραμματέας του Συλλόγου.

Το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021 υλοποιήθηκε σεμινάριο τέχνης με θέμα: «Δρυάδες». Το σεμινάριο τέχνης καθοδήγησε η Σοφία Μπόμπολη-ζωγράφος. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας πραγματοποίηθηκε πεζοπορία αναψυχής ξεκινώντας από την πλατεία της Αγίας Παρασκευής και ακολουθώντας τον Δρόμο του Κάστανου, όπου έλαβε χώρα και το κυνήγι του κάστανου. Μετά το πέρας της διαδρομής τους περιπατητές υποδέχτηκαν οι φορείς της Ροδαυγής, ενώ οι γυναίκες του Συλλόγου πραγματοποίησαν το χαράκωμα των κάστανων και τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια.

Το πρωινό της Κυριακής 10 Οκτωβρίου 2021 συνεχίστηκε με επιτυχία το σεμινάριο τέχνης υπό την καθοδήγηση της ζωγράφου Σοφίας Μπόμπολη.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ.
Η Πρόεδρος
Μαρία Παπαβασιλείου

Η Γ. Γραμματέας
Μαρία Μπίμπα