Μεγάλο ρεπορτάζ στην εφημερίδα «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ» της Άρτας με τίτλο: «Έχουν παράδοση και τη δείχνουν»

Του Χρ. Ζ. Σταύρου – Προέδρου Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδαυγής

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Ταχυδρόμος» της Άρτας με ημερομηνία 31 Αυγούστου 2011 έκανε εκτενές ρεπορτάζ (2 σελίδων) για το Λαογραφικό Μουσείο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδαυγής «Η Αγ. Παρασκευή» και τον εμπνευστή και ακούραστο εθελοντή εργάτη Βασίλη Τάσιο που είναι και η ψυχή του Μουσείου αυτού.

Η εφημερίδα δια της γνωστής και εγκρίτου δημοσιογράφου Βίκυς Καινούργιου κάνει λεπτομερή αναφορά στο ιστορικό του Μουσείου, το οποίο ξεκίνησε επί προεδρίας Σπ. Λάμπρη στον Πολιτιστικό Σύλλογο το έτος 1996, στις δυσκολίες που σιγά – σιγά ξεπεράστηκαν, στη δυσπιστία των χωριανών κατά την έναρξη, για να φτάσει σήμερα σε ικανοποιητικό επίπεδο με 200 και πλέον αντικείμενα από τη ζωή και τις ασχολίες των κατοίκων της Ροδαυγής, που χρησιμοποιήθηκαν σε μια άλλη εποχή και το Μουσείο να δέχεται πλήθος επισκεπτών, οι οποίοι εντυπωσιάζονται κυριολεκτικά από τα εκθέματα, ενώ αρκετοί εξ αυτών γράφουν δυο λόγια στο βιβλίο επισκεπτών, συγχαίροντας τόσο τους δημιουργούς, όσο και τους συνεχιστές αυτής της αξιόλογης προσπάθειας, σχετικά με την διατήρηση της παράδοσης και της κληρονομιάς αυτού του τόπου.

Στο ρεπορτάζ γίνεται μνεία σε σπάνια και σημαντικά εργαλεία μιας άλλης εποχής, καθώς και στο Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, τα μέλη του οποίου προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες, κατασκευάζοντας ξύλινες πινακίδες, γράφοντας την ονομασία καθενός αντικειμένου του Λαογραφικού Μουσείου, καθώς και στην αρχειοθέτηση 100 τόμων στη βιβλιοθήκη του Συλλόγου.

Ο Βασίλης Τάσιος εργαζόμενος ως καθηγητής εφαρμογών στο τμήμα Γεωπονίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης – αθλητής στίβου, είναι άγρυπνος φρουρός και σε κάθε επίσκεψη του στη Ροδαυγή επιμελείται και συντηρεί όλα τα ξύλινα αντικείμενα και εργαλεία.

Ο Βασίλης έχει τη στήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου, και του παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια χρειαστεί για τη συντήρηση του. Όλοι καμαρώνουμε για το έργο του Βασίλη Τάσιου και του αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για την ανιδιοτελή προσφορά του προς το Λαογραφικό Μουσείο, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα της περιοχής.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδαυγής αναγνωρίζοντας τη μεγάλη προσφορά του Βασίλη Τάσιου για το Λαογραφικό Μουσείο του απένειμε τιμητική πλακέτα το καλοκαίρι του 2016 στην παραδοσιακή βραδιά των εκδηλώσεων του Αυγούστου «το Ροδοφέγγαρο».