Το αδιαχώρητο σημειώθηκε την Κυριακή 16 Οκτωβρίου στη Ροδαυγή στην 8η Γιορτή Κάστανου και Τσίπουρου, αφού παρευρέθηκαν κοντά στα 4.000 άτομα Ροδαυγιώτες αλλά κυρίως επισκέπτες από διάφορες περιοχές της χώρας, που σ αυτό βοήθησε και ο πολύ καλός καιρός, απολαμβάνοντας τα τοπικά προϊόντα, τις φυσικές ομορφιές και κυρίως την παράδοση όπως αυτή παρέχεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και τους πολλούς εθελοντές υποστηρικτές της διοργάνωσης που κυριολεκτικά «σήκωσαν πλάτη» για τη γιορτή σ΄ένα μεγάλο πολιτιστικό αντάμωμα στην καρδιά του φθινοπώρου, με χρώματα, αρώματα και χορταστική πανδαισία.

Συνδιοργανωτές για φέτος, ο Δήμος Αρταίων, η Αντιπεριφέρεια Ηπείρου, και για πρώτη φορά το Επιμελητήριο Άρτας και με ενεργό συμμετοχή τους Φορείς της Ροδαυγής: την Κοινότητα, τον Σύλλογο Γυναικών και τους Φίλους του Άμμου. Φέτος η οργάνωση ήταν καλύτερη από κάθε άλλη χρονιά, παρ΄όλα αυτά όμως με τόσο κόσμο ήταν φυσικό και επόμενο να δημιουργηθούν κάποιες δυσκολίες αφού ο χώρος της πλατείας ήταν ασφυκτικά γεμάτος από καθιστούς και όρθιους, ενώ πολλοί ανέβηκαν στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας γεμίζοντας τα πεζούλια καθιστοί απολαμβάνοντας από ψηλά – όπως γίνεται στο καγκελάρι.

Εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση του χορευτικού από την Καρυά Λευκάδας στο οποίο οι γυναίκες χόρεψαν με ένα μεγάλο μεταλλικό καζάνι (τέντζερης) στο κεφάλι, προσφέροντας εκπληκτικό θέαμα, δίνοντας παράλληλα πολιτιστικό χρώμα στη γιορτή.

Τα μουσικά ακούσματα από τη ζυγιά του Ηλία Πλαστήρα ήταν πάρα πολύ καλά, όπου ο κόσμος χόρεψε διπλό και τριπλό χορό και διασκέδασε με την ψυχή του, αφήνοντας για λίγο την καθημερινότητα πίσω του και ξεχνώντας για λίγο την κρίση των χαλεπών καιρών.

Γύρω στα 500 κιλά ψημένα κάστανα και 120 κιλά τσίπουρο προσφέρθηκαν δωρεάν, ενώ οι τηγανίτες που παρασκευάζονταν επί τόπου από τις γυναίκες, μοσχοβολούσαν, περιμένοντας στην ουρά οι επισκέπτες για να τις απολαύσουν ζεστές. Μεγάλη επίσης ήταν η κατανάλωση στα νόστιμα σουβλάκια και το κοντοσούβλι και στα ψητά κοτόπουλα – προσφορά του Συνεταιρισμού Άρτας

Σημαντική ήταν η προσφορά του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Άρτας το οποίο και φέτος μετέφερε δωρεάν τον κόσμο με μικρό πουλμανάκι από την διασταύρωση μέχρι το κέντρο του χωριού και αντιστρόφως.

Οι μικροί παραγωγοί που έστησαν το τοπικό παζάρι σε διαμορφωμένο χώρο, στόλιζαν με τα προϊόντα τους την πλατεία χωρίς να είναι επαρκή τα κάστανα για τον κόσμο που ήθελαν να προμηθευτούν από τους καστανοπαραγωγούς της περιοχής.
Οι διοργανωτές φρόντισαν να σκεπάσουν ένα μέρος της πλατείας για την προστασία από τον ήλιο και τη βροχή που έριξε στις 4.30 το απόγευμα, (ευτυχώς προς το τέλος της γιορτής)

Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος δώρισε ένα γυάλινο ποτηράκι για τσίπουρο με την ετικέτα πάνω «γιορτή κάστανου και τσίπουρου Ροδαυγή» το οποίο άρεσε πάρα πολύ στους επισκέπτες και το οποίο έπαιρναν στην είσοδο.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδαυγής Χρήστος Σταύρος στο σύντομο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους στην 8η γιορτή, μια γιορτή, που όπως ανέφερε, έχει γίνει πλέον θεσμός και κάθε χρόνο συγκεντρώνει όλο και περισσότερο κόσμο. Ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές για την οικονομική υποστήριξη, τους φορείς του χωριού για τη συμμετοχή τους, τους χορηγούς για την οικονομική βοήθεια, τους καστανοπαραγωγούς για τα κάστανα που προσέφεραν στη γιορτή, το ΚΤΕΛ Άρτας για τη διάθεση μικρού λεωφορείου στη μεταφορά των επισκεπτών από τη διασταύρωση προς την πλατεία και φυσικά όλους τους εθελοντές που εργάστηκαν με αυτοθυσία για να πραγματοποιηθεί με επιτυχία η γιορτή και να εξυπηρετηθεί όλος αυτός ο κόσμος.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Τσιρογιάννης Χρήστος συγχαίροντας τους διοργανωτές και τους εθελοντές για την επιτυχία αυτής της γιορτής και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων που τιμάει παράλληλα όπως είπε και τον Δήμο ο οποίος στηρίζει με κάθε τρόπο τέτοιες σημαντικές και ποιοτικές εκδηλώσεις. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: Ο βουλευτής Άρτας κ Στύλιος Γεώργιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Ψαθάς Βασίλειος, ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Τσιρογιάννης Χρήστος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβ. του Δήμου Αρταίων κ. Τράμπας Κων/νος., περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι πολλών Φορέων και Οργανισμών, ο έφορος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Αντώνης Κοντός, αντιπροσωπεία του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού κ.α.

Ευμενή σχόλια έγραψε ο τοπικός τύπος και περιοδικά με τίτλους όπως: «σεισμός στη Ροδαυγή», «μέθυσε η Ροδαυγή», «μεγάλη Επιτυχία», «μπράβο στους οργανωτές και στους εθελοντές» ενώ ο Δημήτρης Ντάλας από το Δίστρατο έπλεξε το εγκώμιο της Ροδαυγής και της γιορτής και με τον δικό του συγγραφικό και ποιητικό τρόπο έγραψε όπως ο ίδιος απόλαυσε τη γιορτή από τα πλατύσκαλα της εκκλησίας. Την γιορτή κάλυψε με ρεπορτάζ το τηλεοπτικό κανάλι ΑRT TV, ενώ το ΣΟΥΠΕΡ Β και το HΠEIΡOS TV έκαναν ξεχωριστή εκπομπή.