Η Ροδαυγή αποτελεί ένα ορεινό χωριό της Άρτας με πλούσια βλάστηση και ένα περιβάλλον ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Οι περισσότεροι επισκέπτες της Ροδαυγής ξεκινούν από τη διάσημη πλατεία της με την επιβλητική εκκλησία πάνω από αυτή.  Η πλειοψηφία των επισκεπτών του χωριού βγάζουν μια χαρακτηριστική φωτογραφία στο καμπαναριό της Αγίας Παρασκευής ή στα σκαλιά που καταλήγουν στο προαύλιο χώρο της εκκλησίας. Άλλο ένα χαρακτηριστικό background είναι υπέροχη θέα της πλατείας προς τα Τζουμέρκα. Σε αυτή την έκθεση φωτογραφίας θέλαμε να δούμε πώς βλέπουν οι ντόπιοι ή οι επισκέπτες της Ροδαυγής το χωριό μέσα από τα δικά τους μάτια, έτσι κάπως έγινε και η επιλογή των φωτογραφιών που πήραν τα βραβεία. Στη πρώτη φωτογραφία απεικονίζεται το εσωτερικό ενός σπιτιού, στον συνοικισμό Ξηράκι. Το σπίτι δε χρησιμοποιείται πια. Γενικά δηλώνει την εγκατάλειψη που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην επαρχία και ιδιαίτερα στα ορεινά χωριά που έχουν εγκαταλειφθεί εντελώς. Στη δεύτερη φωτογραφία  είναι ένα τοπίο στη περιοχή Μπέσικο, βρίσκεται λίγα μέτρα από το κέντρο του χωριού αλλά δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό σημείο. Παλιά η περιοχή ήταν γεμάτη κόσμο μιας και εκεί λειτουργούσε νερόμυλος. Η τρίτη φωτογραφία είναι τραβηγμένη στη Μπιστούρα, μια χειμωνιάτικη κρύα μέρα. Δείχνει ένα παλιό εγκαταλελειμμένο παρατηρητήριο. Φωτογραφίες που ξεφεύγουν από την αποτύπωση της ανθρώπινης παρουσίας και δείχνουν μια άλλη οπτική , καλλιτεχνική ας πούμε μάτια της πανέμορφης περιοχής. Παρόλα αυτά η επιλογή ήταν σχετικά δύσκολη μιας και οι συμμετοχές είναι στο σύνολο αξιόλογες και αναδεικνύουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την Ροδαυγή .

Κριτές – φωτογράφοι οι ακόλουθοι

Βουρβούλακας Γιάννης : σπούδασε τη τέχνη της φωτογραφίας και έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων.  Αποτελεί ενεργό μέλος της φωτογραφικής λέσχης Πρέβεζας ενώ κατά καιρούς δημοσιεύει δουλείες του σε εκθέσεις.

Καζαντζίδης Θεόφιλος : γεννήθηκε στον Πειραιά και από το 1998 ζει και εργάζεται στη Πρέβεζα ως φωτογράφος. Τελείωσε το δημόσιο ΙΕΚ φωτογραφίας στη Πρέβεζα και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια φωτογραφίας σε όλη την Ελλάδα. Οι φωτογραφίες του έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό την ανθρώπινη φύση σε όλες της τις εκφάνσεις. Δουλειές του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά, σε εκθέσεις αλλά και στο διαδίκτυο.

Κατσαρός Λάμπρος : σπούδασε τη τέχνη της φωτογραφίας στο Δ.ΙΕΚ Πρέβεζας. Συμμετέχει ενεργά σε διάφορες εκθέσεις που γίνονται σε όλη την Ελλάδα. Είναι μέλος και συμμετέχει στις εκθέσεις της Φωτογραφικής λέσχης Πρέβεζας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΟΥ ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ

ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ :Εξερεύνηση. Χρόνος παρελθοντικός.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ : Εξερευνώντας την πρώτη οικία του παππού, ανοίγεις την πόρτα σε άγνωστες πτυχές της ζωής του -70 χρόνια πριν- και το παράθυρο σε ένα παραμυθένιο τοπίο. Αν οι άνθρωποι κάνουν τους τόπους, τότε γνωρίζοντας τις άγνωστες πτυχές της ζωής τους, γνωρίζεις και τους τόπους τους.

Φωτογράφος : Ζαχαρένια Σταύρου

ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ: Ρυάκι –Μπέσικος – Ομίχλη

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ : Απεικόνιση του φυσικού κάλλους της περιοχής Μπέσικου μια βροχερή μέρα.

Φωτογράφος : Γιώργος Σπύρου

ΤΡΙΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ Το δεντρόσπιτο.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ : Ήταν η πρώτη φορά που, πηγαίνοντας μια χειμωνιάτικη Κυριακή στη Ροδαυγή, αποφάσισα να περπατήσω στο δάσος, γνωστό στους ντόπιους με το όνομα Μπιστούρα. Περπατώντας μες στο δάσος το μάτι μου έπεσε σε αυτό το παλιό ξύλινο σπιτάκι-παρατηρητήριο που ισορροπεί πάνω σε τέσσερα ξύλινα δοκάρια. Αντικριζοντάς το νοσταλγώ τα παιδικά μου χρόνια. Πόσο θα ήθελα να έχω ένα παρόμοιο κρησφύγετο.

Φωτογράφος : Βιβή Νικάκη

 

ΝΙΚΗΤΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΡΟΔΑΥΓΗΣ 2019
ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΡΟΔΑΥΓΗΣ 2019