Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες η προσέλευση του κόσμου στην γιορτή κάστανου και τσίπουρου που διοργάνωσε για 7η συνεχή χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδαυγής την Κυριακή 11 Οκτώβρη, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας, τον Δήμο Αρταίων και τη συμμετοχή του Σουμεσίου, του Συλλόγου Γυναικών και των Φίλων του Άμμου στην πλατεία της Ροδαυγής. Πάνω από 2.500 άτομα πέρασαν από την πλατεία και κάποια στιγμή δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο, όπως ήταν φυσικό με τόσο κόσμο. Όμως οι διοργανωτές και οι εθελοντές κατάφεραν παρά την κοσμοπλημμύρα να εξυπηρετήσουν τους επισκέπτες που προσέρχονταν και περίμεναν με υπομονή και στη σειρά να πάρουν κάστανα, τσίπουρο και τηγανίτες καθώς και σουβλάκια και κοντοσούβλι για όσους ήθελαν να αγοράσουν.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος φέτος φρόντισε, λόγω κακων καιρικών συνθηκ΄ων να παραγγείλει και να τοποθετήσει σκέπαστρο για όλη την πλατεία στο οποίο χώρεσαν όλοι: οι παραγωγοί, τα κάστανα, τα τσίπουρα, οι τηγανίτες, οι μουσικοί, τα σουβλάκια με τις ψησταριές, ο κόσμος. Χωρίς το σκέπαστρο δεν θα γινόταν απολύτως τίποτε καθ΄ότι αποβραδίς είχε έντονη καταιγίδα με αέρα και την Κυριακή βροχή κατά διαστήματα.
Φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος προμηθεύτηκε πανέμορφα γυάλινα ποτηράκια με το λογότυπο πάνω «γιορτή κάστανου και τσίπουρου – Ροδαυγή» και με ένα σχεδιάκι κάστανου και σταφυλιού, τα οποία έπαιρνε ο καθένας στην είσοδο και έμεινε δικό του.
Μια γιορτή, μια λαοθάλασσα, ένα μεγάλο αντάμωμα, σε μια γιορτή που έχει πάρει πολύ μεγάλη φήμη και η οποία έχει ως κύριο σκοπό την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων , όπως είναι το κάστανο και το τσίπουρο, χωρίς να λείπουν φυσικά οι γευστικές τηγανίτες οι ηπειρώτικες πίτες και όλα τα καλά που παράγει αυτός ο ευλογημένος τόπος όπως το μέλι η ρίγανη, η θρούμπη τα σύκα τα γλυκά κουταλιού κ.α. Τα κάστανα τα οποία ψήνονταν μέχρι τις τρεις το απόγευμα στις μεγάλες ψησταριές έφτασαν για όλους. Τα διέθεσαν δωρεάν οι καστανοπαραγωγοί (450 κιλά περίπου) και τα είχαν χαρακώσει οι γυναίκες του χωριού για να μη σκάσουν. Το τσίπουρο που καταναλώθηκε για όλους ήταν 100 κιλά καθώς και οι τηγανίτες που τηγανίζονταν επιτόπου από τις γυναίκες της Ροδαυγής στο κιόσκι, ζεστές για τον κόσμο. Οι παραγωγοί διέθεσαν τα κάστανα τους και άλλα παραδοσιακά ντόπια προΪόντα, γλυκά από κάστανο, μαρμελάδα από κάστανο, μέλι, αρωματικά φυτά του βουνού, κυδώνια, σύκα και άλλα τοπικά προϊόντα σε χώρο που είχε διαμορφωθεί στην πλατεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος οι παραγωγοί ήταν περισσότεροι από κάθε άλλη φορά και αυτό θεωρείται πολύ σημαντικό.
Ο κόσμος απόλαυσε μέσα σε ένα φθινοπωρινό τοπίο δωρεάν ψητά και βραστά κάστανα, μυρωδάτο τσίπουρο από ζαμπέλα, ζεστές τηγανίτες και διασκέδασε με τους ήχους της παραδοσιακής κομπανίας του Βασίλη Γεραγόρη ξεχνώντας και ξεφεύγοντας για λίγο από την κρίση των καιρών.
Στην γιορτή αυτή, η οποία αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες, όχι μόνο απ΄ το νομό της Άρτας, αλλά και από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, δόθηκε η ευκαιρία για ένα μεγάλο αντάμωμα και ψυχαγωγία, προβολή των τοπικών προϊόντων και τόνωση της τοπικής οικονομίας. Για την πραγματοποίηση της γιορτής εργάστηκαν αφιλοκερδώς γύρω στα 40 άτομα και όλοι με μεράκι και καλή καρδιά για την εξυπηρέτηση του κόσμου.
Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου στο σύντομο χαιρετισμό του καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους στην 7η γιορτή κάστανου και τσίπουρου, «μια γιορτή, όπως είπε, που χρόνο με τον χρόνο συγκεντρώνει περισσότερο κόσμο και έχει ως σκοπό την ανάδειξη των τοπικών μας προϊόντων, όπως είναι το κάστανο και το τσίπουρο και όχι μόνο, τη διατήρηση της παράδοσής μας και ότι δημιουργήσαμε με πολύ κόπο και μεράκι τα προηγούμενα χρόνια». Στη συνέχεια ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, τους φορείς που συμμετείχαν στην γιορτή, τους χορηγούς για την οικονομική βοήθεια και στήριξη, τους καστανοπαραγωγούς που διέθεσαν τα καστανά τους και όλους όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση της γιορτής.
Σύντομο Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Τσιρογιάννης ο οποίος εξήρε την προσπάθεια των φορέων και των εθελοντών του χωριού, επισημαίνοντας την σημασία της γιορτής αυτής για την προβολή των τοπικών προϊόντων και ανέφερε ότι ο Δήμος θα είναι πάντα αρωγός και θα στηρίζει τέτοιες σημαντικές κινήσεις για την περιοχή μας.
Στη γιορτή συμμετείχε ο Χορευτικός Όμιλος Ιωαννίνων που παρουσίασε χορούς της Ηπείρου νησιού δίνοντας ένα διαφορετικό και πολιτισμικό χρώμα με τους χορούς και τις ωραίες τοπικές ενδυμασίες. Ακόμη 100 άτομα Βορειοηπειρώτες παραβρέθηκαν στη γιορτή από τους Αγίους Σαράντα, οι οποίοι ήρθαν με τουριστικό λεωφορείο για τη γιορτή και μας θύμισαν τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου, τα δύσκολα χρόνια και τις δοκιμασίες που πέρασε η φυλή μας σε διάφορες φάσεις της ιστορικής διαδρομής.
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των πολιτικών εκπροσώπων του τόπου που τίμησαν τη γιορτή καθόσον συμμετείχαν η Υπουργός Όλγα Γεροβασίλη ο βουλευτής Άρτας Γεώργιος Στύλιος, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας Βίκυ Ευταξά, ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, , Αντιδήμαρχοι, πρόεδροι Δημοτικών Συμβουλίων, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, αντιπροσωπεία του σώματος Ελληνικού Οδηγισμού και πολλοί άλλοι.